Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z surowego ryżu z warzywami
2. Obieramy cebulę i czosnek, a następnie drobno siekamy. Cukinię kroimy w półplasterki, marchew w plasterki, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucamy resztę warzyw. Wszystko solimy i pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy do czasu, aż z pieczarek i cukinii nie odparuje się woda.
3.Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż, po czym zalewamy go bulionem. Ważne, żeby bulion tworzył nad ryżem ok.1 cm warstwę, inaczej jest ryzyko że górna warstwa ryżu nam się nie dogotuje.
4.Na ryż wykładamy podsmażone warzywa (tak, tak część z nich będzie pływała w bulionie). Na warzywach układamy kawałki mięsa.
5.Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 45 min w 190C.
*możemy użyć także brązowego ryżu, wtedy jednak zapiekanka musi posiedzieć w piekarniku nieco dłużej
Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/