Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kurkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurki 30 dag
cebula 1 duża
masło 2 łyżki
bulion drobiowy 2 l
marchewka 2 szt
ziemniaki młode 4 szt
natka pietruszki 3 łyżki
smietana 18% 2 łyżki
olej do smażenia 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa

Kroki postępowania

1
Marchewki obieramy i kroimy w krótkie zapałki. Do gotującego się buliony drobiowego (najlepiej użyć swojski bulion przyrządzony wcześniej) wrzucamy pokrojone marchewki gotujemy ok. 15 min.
Krok 1 - Zupa kurkowa foto
2
Kurki kroimy, nie muszą być drobno pokrojone, bo i tak się zmniejsza podczas smażenia. Na rozgrzanym maśle smażymy kurki. Gdy puszczą już wodę dorzucamy na patelnię posiekana cebulę, wszystko przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy aż cebula się zeszkli.
Krok 2 - Zupa kurkowa foto
3
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ziemniaki, aż lekko zmiękną.
Krok 3 - Zupa kurkowa foto
4
Do bulionu z marchewką wrzucamy podsmażone kurki z cebulą i ziemniaki. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i marchewka będą miękkie (ok. 10 min). Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.
Krok 4 - Zupa kurkowa foto
5
Wszystko razem mieszamy i podajemy. SMACZNEGO!
Krok 5 - Zupa kurkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 30.07.2013 13:54
fajna zupka
fotoviderek 21.07.2013 14:52
Świetna zupa :)
Sylwia26 19.07.2013 17:14
ślinka leci
halina17 19.07.2013 15:47
Smaczna zupa.
Papryczka 19.07.2013 14:36
z kurkami pyszna
Marta1986 19.07.2013 14:23
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak