Placek orzechowy z masą

Placek orzechowy z masą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopty

  • jajka

    8 sztuk
  • cukier

    8 łyżek
  • mąka

    8 sztuk
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    garść posiekanych
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masa

  • żółtka

    6 sztuk
  • mleko

    1 litr
  • mąka

    4 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    pół szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • DODATKOWO:

  • białka

    6 sztuk
  • cukier

    pół szklanki
  • kokos

    20 dag
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • orzechy

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu. Odstawić do całkowitego stężenia. BISZKOPT: białka ubić bardzo dokładnie, dodać cukier i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty miksera. Następnie dodawać żółtka. Mąki wymieszać ze sobą, zmielić orzechy, dodać do mąk, wmieszać też proszek do pieczenia. Wszystko włożyć do miski i wymieszać łyżką bardzo delikatnie. Wylać masę na brytfannę i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. WKŁADKA: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Gdy będzie już fajnie ubita piana dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Całość wylać na brytfannę i upiec przez ok. 15-20 minut w 180 st. Zrobić masę: Większą część mleka zagotować. W pozostałości mleka wymieszać mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmącone składniki. Masę odstawić do ostudzenia. Margarynę zmiksować z cukrem, dodawać po trochu budyniu. Tak przygotowaną masę odłożyć na chwilkę. Galaretkę pociąć na kwadraty. Wmieszać do masy. Na jedną część biszkopta wyłożyć większą część masy (odrobinę masy zostawić na wierzch). Przykryć wkładką kokosową. Następnie wyłożyć resztę masy. Przykryć drugą częścią placka. Posmarować pozostałością masy i posypać zmielonymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marta1371

14.07.2013 20:14
Apetycznie wygląda

Janina

13.07.2013 23:47
Pyszności;)

Marta1986

13.07.2013 20:30
pyszne ciasto

Megg

13.07.2013 19:28
wspaniałe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat