Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie
Do garnka z wodą wrzucamy włoszczyznę lub bulionetkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i jałowca. Gotujemy do zawrzenia wody. Na pierwszy rzut idą krewetki zanurzamy i po chwili wyławiamy i odkładamy na papierowy ręcznik. To samo później robimy z kalmarami> Krewetki i kalmary max 30 sekund we wrzątku. Na sam koniec powoli zanurzamy maski ośmiornicy tak aby poskręcały się macki, i zanurzamy całą ośmiornicę. Trzymamy we wrzątku około 15-20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik.
Naczynie żaroodporne, blaszkę lub brytfankę lekko smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na niej umyte i pokrojone w talarki ziemniaki ze skórką i posypujemy przyprawą do ziemniaczków. Później nakładamy nasze owoce morza. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następowanie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z opcją góra dół. Pieczemy 60 minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy na termoobiegu 15-20 minut.
Podajemy na rukoli z dodatkiem limonki.