Bułeczki z parówka

Bułeczki z parówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • masło lub margaryna

    6 dag
  • żółtka

    2 szt
  • jajo

    1 szt
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • słodka śmietana

    2 łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Mąkę posiekać na stolnicy z masłem (powinno miec temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gotowe rozwałkowywac na grubosc ok. 5-7 mm i wycinac prostokaty długości parówki i takiej szerokosci żeby nim owinąć kiełbaskę. Na każdym płacie ciasta kłaśc parówkę zawinietą w plaster sera i całość owinąć ciastem, zlepic na łączeniu. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wierzch mozna posmarowac woda z cukrem lub rozbełtanym jajem. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią. Podawać z ketchupem. Mi wyszło z takiej porcji ok 8 szt.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

06.07.2011 08:06
Coś dla miłośników parówek i hot dogów.

Dawid15

10.04.2011 10:25
Pysznie wygląda:}

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat