Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

roszponka 1 garść
krewetki koktajlowe 6 sztuk
cukinia 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 4 sztuk
cebula czerwona 2 sztuki
papryczka chili 1 sztuki
mięta świeża 10 gałązek
jogurt grecki 4 łyżki
śmietana zagęszczona 4 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
oliwa 5 łyżek
tofu 1 opakowanie
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym

Kroki postępowania

1
Krewetki marynuję w 2 łyżkach oliwy, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano. Miętę myję, obieram listki, miksuję blenderem razem z jogurtem i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 1 - Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym foto
2
Tofu kroję na kwadraty, cebulę obieram i odrywam łuski. Papryczkę chili kroję wzdłuż, usuwam nasiona i kroję na kawałki. Cukinię kroję w plastry, pomidorki koktajlowe na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam cukinię, cebulę, papryczkę chili, tofu, krewetkę, pomidorka. I tak powtarzam do końca patyczka.
Krok 2 - Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym foto
3
Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję oregano, polewam oliwą. Grilluję na grillu elektrycznym. Na talerz układam roszponkę na to szaszłyki. Polewam sosem miętowym. Talerz dekoruję kwiatkiem z cebuli czerwonej.
Krok 3 - Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym foto
4
Plastry cukinii nabijam na wykałaczki i układam koło kwiatka.
Krok 4 - Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.12.2013 00:13
bajecznie kolorowo i smacznie
Wojt@s
Wojt@s 01.08.2013 14:51
świetny przepis
Klausia 24.07.2013 20:55
wyglądają naprawdę zjawiskowo :)
migotka28 22.06.2013 15:06
ciekawe jak smakuja z tym sosem miętowym
Cranberry 22.06.2013 09:17
przepięknie :)
angelika14 21.06.2013 23:17
z tofu jeszcze nigdy nie jadłam., ale przyznam, że wyglądają zachwycająco
Noruas 21.06.2013 20:28
przepyszny, tryskający kolorami przepis
Megg 21.06.2013 19:52
wspaniałe szaszłyczki i wyglądają bardzo smakowicie
Barbara777 21.06.2013 19:44
fantastyczne szaszłyki
Gracer 21.06.2013 19:26
jak zawsze u Ciebie poezja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak