Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-cukiniowe podane z sosem jogurtowo-czosnkowym.
1/2 kubeczka jogurtu (ok. 100 ml)
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
świeża bazylia - kilka listków
sól do smaku
1. Czosnek przeciskamy przez czosnkową przeciskarkę lub drobno siekamy.
2. Do kubeczka wlewamy jogurt, dodajemy majonez, czosnek, posiekaną drobno bazylią oraz sól. Mieszamy. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony - przynajmniej 1h w lodówce powinien spędzić.
PLACKI
1. Ziemniaki i cukinię myjemy. Ziemniaki obieramy, młodej cukinii nie musimy.
2. Ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce - ja zawsze na grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
3. Do warzyw dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy.
4. Smażymy na oleju na rumiano z obu stron.
SMACZNEGO!