Grillowane ziemniaki z dipem twarożkowym

Grillowane ziemniaki z dipem twarożkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8 szt
  • twaróg

    1 kostka
  • śmietana kwaśna

    3 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • szczypior

    1 pęczek
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki szorujemy starannie, po czym gotujemy je w łupinach, w wodzie z dodatkiem soli około 20 minut. Odcedzamy.

Zawijamy każdy ziemniak z osobna w folię aluminiową i grillujemy około 40 minut na niezbyt dużym ogniu. (Ja ustawiałam ziemniaki na obrzeżach grilla już od początku jego rozpalenia, tak aby były gotowe do innych dań).

W tym czasie przyrządzamy dip. Do twarogu dodajemy śmietanę, posiekany drobniutko szczypiorek i przyprawy. Mieszamy starannie, tak by powstała w miarę jednolita pasta.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z folii aluminiowej, robimy po środku, za pomocą łyżeczki, wgłębienie - nakładamy tamże nieco twarożkowego dipu. Jemy póki gorące :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

19.06.2016 09:43
uwielbiam takie :)

msmariusz

23.03.2015 07:30
ciekawy pomysł podania

kasienka23

04.06.2013 09:03
uwielbiam takie ziemniaczki!

przejs

04.06.2013 08:59
chyba dlatego, że dip to, przynajmniej dla mnie, sos, ale specyficzny, bo gęsty. ale poniekąd masz rację, że własnie dołozyłam cegiełkę do psucia ojczystego języka zagramanicznymi wyrazami :)

Patriszja

04.06.2013 07:28
ziemniaki z grilla bardzo dobre sa

Paolcia

04.06.2013 07:25
czego dip? to nie jest już sos?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat