Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka muślinowa z bakaliami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
żółtko jajek 4 szt
białko 2 szt
cukier 25 dag
sól szczypta
mąka pszenna 20 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
masło 30 dag
mleko 3 łyżki
olejek cytrynowy 1/2 buteleczki
bakalie 15 dag posiekanych
czekolada gorzka 1 tabliczka
masło 1 łyżeczka
kremówka 50 ml
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: babka muślinowa z bakaliami

Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Jajka, żółtka i cukier ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Białka z dwóch jajek ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z masą jajeczną, po czym dodaj obie przesiane mąki razem z sodą oczyszczoną. Wlej chłodne masło, mleko i olejek cytrynowy. Na samym końcu dodaj bakalie. Nie przejmuj się tym, że ciasto będzie rzadkie – takie ma być! :)

Foremki do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą (otrząśnij foremki, żeby nie została na nich zbyt gruba warstwa bułki). Przelej ciasto do foremek – do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Sprawdź patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.

Jeszcze ciepłe babki (ale nie gorące) wyjmij z foremek. Wystudź, po czym polej czekoladą i dowolnie udekoruj bakaliami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.06.2013 13:49
wygląda rewelacyjnie
caralajna 07.06.2013 15:52
piękna dekoracja, mniam
Konczi 03.06.2013 21:08
śliczna ta babeczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak