Przepis i sposób przygotowania na: Placek z serem i wiśniami
Białka ubijamy z cukrem, do ubitych dodajemy resztę składników i mieszamy, wylewamy na blachę 25/36 i pieczemy. Tak samo robimy biszkopt jasny.
Ser:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser mielony 2 razy, budyń i 2 białka ubite na sztywną pianę. Mieszamy i wykładamy na blachę wyścieloną folią. Pieczemy około 55 minut.
Masa wiśniowa:
Galaretki przygotowujemy na kompocie z wiśni i resztę uzupełniamy wodą aby był litr. Gdy będą już zimne dodajemy do nich wiśnie.
Masa:
Masło ucieramy z cukrem i kwaskiem. Dzielimy na 4 części (jedną na wierzch mniejszą niż pozostałe robimy).
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny-masa-ser-masa-tężejąca galaretka z wiśniami (odczekujemy aż stężeje)- masa- biszkopt jasny- mała ilość masy- polewy czekoladowe.