Przepis i sposób przygotowania na: Placek pychotka
PRZYGOTOWANIE: W garnku gotować przez 3 godz. puszkę mleka przykrytą wodą.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wymieszać delikatnie z ubitymi wcześniej białkami z wodą i druga połową cukru na sztywną pianę. Wyłożyć ciasto na blachę przykrytą pergaminem. Piec 20-25 min.
Wystudzony karmel z puszki utrzeć z masłem na gładką masę. Dodać bakalie, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Na wierzch układać ciasno obok siebie, herbatniki zanurzone wcześniej w rumie zmieszanym z wodą.
Gotować przez minutę ciągle mieszając margarynę, cukier puder, wodę i kakao. Ostudzoną polewę wylać i równo rozprowadzić na ciasto z herbatnikami.