Ciasto kukułkowe

Ciasto kukułkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 szt
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    0,5 szkl
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jaja

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • poncz

  • kawa rozpuszczalna

    1,5 łyżki
  • czekolada mleczna

    0,5 szt
  • czekolada gorzka

    0,5 szt
  • cukier

    1,5 łyżki
  • Masa śmietankowa

  • śmietanka

    330 ml
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 szt
  • Masa śnieżkowa:

  • śnieżka

    1 szt
  • galaretka kiwi

    1 szt
  • wódka

    1,5 kieliszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto kukułkowe
Biszkopt ciemny:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka.
Krok 2 - Ciasto kukułkowe
Następnie dodajemy pozostałe składniki mieszamy i wykładamy na foremkę 25/36 i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.
Krok 3 - Ciasto kukułkowe
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka.
Krok 4 - Ciasto kukułkowe
Dodajemy mąki i proszek od pieczenia. Pieczemy tak samo jak biszkopt ciemny. Chłodny kroimy w kostkę.
Krok 5 - Ciasto kukułkowe
Czekolady łamiemy.
Krok 6 - Ciasto kukułkowe
Kawę zaparzamy w 0,5 szklanki wrzątku, słodzimy.
Krok 7 - Ciasto kukułkowe
Dajemy na ogień i wrzucamy do niej połamane czekolady, podgrzewamy do momentu połączenia składników. Studzimy. Do zimnej dodajemy wódkę.
Krok 8 - Ciasto kukułkowe
Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odkładamy do lekkiego stężenia.
Krok 9 - Ciasto kukułkowe
Śmietankę ubijamy dodajemy tężejącą galaretkę mieszamy.
Krok 10 - Ciasto kukułkowe
Wykładamy na jedną część biszkopta ciemnego.
Krok 11 - Ciasto kukułkowe
Na masę śmietankową układamy kostki biszkopta jasnego.
Krok 12 - Ciasto kukułkowe
Biszkopt jasny polewamy ponczem.
Krok 13 - Ciasto kukułkowe
Masa śnieżkowa:
Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
Krok 14 - Ciasto kukułkowe
Wykładamy na poncz.
Krok 15 - Ciasto kukułkowe
Podajemy dowolnie udekorowane.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

27.05.2016 19:12
Podoba mi się to ciasto.

Ewelina1991

06.06.2014 15:14
co jedno to lepsze

Wafelek2601

04.04.2014 16:19
bardzo dobre

Bernadeta1

08.02.2014 09:37
pracochłonne ale na pewno smak wynagrodzi, pysznie wygląda

iziona

12.12.2013 08:11
Ciasto dla dorosłych, ale wygląda pysznie :)

Kuchenka

05.11.2013 08:35
super ciacho!!!

klementynka

04.10.2013 17:41
robiłam kiedyś takie, jest pyszne

Kasia35

03.10.2013 15:32
kusząco wygląda

sunnymood

14.09.2013 19:15
Pyszne;) Lubię takie

Stenka

23.07.2013 08:06
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat