Amoniaczki

Amoniaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szklanki mleka

  • sól

  • 1 paczka cukru waniliowego

  • ½ kg mąki

  • 10 dag cukru

  • 4 łyżki masła lub margaryny

  • amoniak

    5 dag
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i odrobinę soli. Cukier waniliowy mieszamy z amoniakiem i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta, szklanką wykrawamy ciasteczka o średnicy 4 cm. Po czym kładziemy na cukier, jedną stroną i lekko przyciskamy, tak by cukier nie odpadł po upieczeniu. Gotowe ciastka układamy na blaszce. Wstawiamy do gorącego piekarnika w temp. 150 C i pieczemy 20 minut. Amoniaczki pieczemy na złoty kolor, świetnie smakują z mlekiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

21.12.2010 07:29
super

elwal

23.07.2010 22:08
Sto lat nie jadłam amoniaczków :)

rosik93

23.07.2010 00:07
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat