Tort piaskowy

Tort piaskowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • 20 dag masła

  • 50 dag mąki

  • 3 łyżki kakao

  • 20 dag cukru pudru

  • 2 łyżki soku i jedna skórka cytryny

  • pół paczki proszku do pieczenia

  • 20 dag cukru do pieczenia

  • 20 dag tartej bułki

  • Polewa:

  • 3 dag kakao

  • 2 bialka

  • paczka cukru waniliowego

  • 6 łyżek wody

  • dżem truskawkowy

    20 dag
  • jaja

    3 szt.
  • rum

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce utrzeć żółtka do białości, dodać sok z cytryny i otartą skórkę, rum oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dokładnie wymieszać z rozpuszczonym masłem i kakao. Wysmarować okrągłą foremkę masłem i wysypać tartą bułką. Wylać na formę ciasto na tort piaskowy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 C. Po ostudzeniu przekroić tort na dwie części i przełożyć dżemem.
Przygotowanie polewy: W małym rondelku białka utrzeć do białości z przesianym cukrem pudrem. Potem dodajemy cukier waniliowy, kakao (wcześniej rozmieszane w małym rondelku z wodą i zagotowane). Wszystkie składniki na polewę dobrze wymieszać i zagotować na małym ogniu na 3 minuty, po czym oblać tort piaskowy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

banditka

10.09.2010 10:02
ladny

rosik93

23.07.2010 00:08
Cudownie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat