Przepis i sposób przygotowania na: Penne z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
2. Makaron gotuj 3minuty w osolonej wodzie, powinien być al dente.
3. Ugotowaną pierś kurczaka pokrój na dość małe kawałki 1.5-2cm).Kurczaka najszybciej jest ugotować w bulionie z kostki. Przekrój pierś wzdłuż, w ten sposób otrzymasz dwa cienie filety i szybciej ugotujesz mięso. Najpierw podsmaż filety, aż będą lekko złociste, a następnie gotuj około 10minut, aż będą miękkie.
4. Pieczarki pokrój na kawałki takie jak kurczaka i smaż na na oliwie około 5minut.
5. Pokrój suszone pomidorki na małe kawałki.
6. Rozgrzej masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Dokładnie zamieszaj.
7. Wsyp powoli mąkę i zamieszaj.
8. Powoli dolewaj mleko, powstanie zasmażka. Delikatnie mieszaj, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
9. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj, aż sos się zagęści, mniej więcej 1minutę. Cały czas mieszaj.
10. Dodaj pieczarki i pomidory. Całość zamieszaj
11. Zdejmij garnek z ognia i dodaj około 2/3 sera.
12. Dodaj kurczaka i świeże zioła.
13. Dodaj pieprzu i sól do smaku.
14. Całą masę przełóż do żaroodpornego naczynia na zapiekankę/tartę albo małe kokilki.
15. Całość posyp resztką sera.
16. Włóż do piekarnika i piecz około 25minut, wierzch nie powinien się zbytnio przyrumienić.
17. Podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!