Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 100 g margaryny

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki mleka

  • 1 łyzka proszku do pieczenia

  • Krem:

  • 500 ml mleka

  • 250 g masła

  • 150 g cukru pudru

  • 50 g sparzonych rodzynków

  • ½ opakowanie budyniu śmietankowego

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka kaszy manny

  • 2 galaretki truskawkowe

  • Napar z kawy

  • 4 łyżki wody, 3 łyżki naturalnej kawy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W małej misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Blaszkę o średnicy 21 x 21 cm wysmarować masłem i upiec na niej placek. Piec 15 minut w temperaturze 200 C. Gotowy placek ostudzić. W rondelku przygotowujemy krem do placka. Mąkę, kaszę, cukier waniliowy oraz budyń w proszku dodać do zimnego mleka, zagotować i mieszać. Szybko mieszamy składniki by nie powstały grudki. Dodajemy galaretki w proszku i dalej szybko mieszamy. Po ugotowaniu w dalszym ciągu mieszamy do czasu wystygnięcia masy. Masło utrzeć z cukrem, po czym dodajemy do masy i mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki. Kawę zalać wrzącą wodą. Upieczony placek skropić naparem z kawy, przełożyć kremem i wstawić na 2 godziny do lodówki by zastygł. Przygotować galaretki truskawkowe według przepisu na opakowaniu. Ciasto zalać tężejąca galaretką i ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny. Można ozdobić bitą śmietaną i pokrojonym jabłkiem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat