SUPER CHAŁWA

SUPER CHAŁWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 5 dag mąki

  • 25 dag cukru

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

  • duża szczypta soli

  • 1 i ¼ szklanka mleka

  • szklanki wody

  • 50 dag orzechów włoskich

  • jaja

    10 dag
  • grysik

    25 dag
  • goździki całe

    3 szt.
  • kora cynamonu

  • cukier

    75 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wsypać do miski przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z goździkiem, dodając drobno pokrojone orzechy. Ubijamy jaja, starannie mieszając, ucieramy na krem masło z cukrem. Starannie mieszamy i dodajemy po trochu mąkę z dodatkami, oraz mleko. Dodajemy do siebie pozostałe składniki i starannie mieszamy masę na gładką konsystencję.
Następnie dodajemy drobno pokrojoną skórkę cytryny. Ciasto wykładamy na foremkę o średnicy 25 x 25cm i wstawiamy do średnio gorącego piekarnika na 45 minut.
Syrop należy przygotować z wody i cukru, goździkiem i cynamonem, gotujemy syrop przez 5 minut. Gorący syrop polewamy na ciasto, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu. Po ochłodzeniu należy chałwę pokroić w kwadraty. Można kawałki chałwy podawać do gorącej kawy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

31.12.2010 00:36
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat