Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet ułożony w mozaikę
Kroki postępowania
400 g fileta z kurczaka
500 g mięsa mielonego wieprzowego
300 g łopatki wieprzowej w kawałku
1 puszka groszku konserwowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
Bułka tarta do wysypania formy.
półmiękkie.
Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, groszek, musztardę i koncentrat pomidorowy, bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku.Mieszamy ręką dokładnie łącząc składniki.
Wykładamy całą masę uciskając ją delikatnie.
Wkładając do trybu normalnego piekarnika pieczemy pasztet w tej samej temp. i tyle samo czasu.
Na dnie piekarnika ustawiałam garnek emaliowany z zimną wodą by pasztet nie był suchy.
Po upieczeniu wyjmujemy studzimy.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu możemy go pokroić .