Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę , dać do malaksera. Żółtka oddzielić od białek, białka pozostawić do ubicia a żółtka dać do malaksera. Dosypać cukier , cukier waniliowy , zapach , kaszkę mannę i załączyć mikser. Dodać masło , ser i zmiksować na gładką masę . Białka ubić na sztywna pianę . 1/3 masy odlać do miski dodać 1/3 białek wymieszać i wlać na tortownicę wyłożona papierem. Do reszty masy serowej dodać 1/3 puszki (510g) masy krówkowej, zmiksować, na końcu dodać pianę ,wymieszać delikatnie i wylać na białą masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok. 50-55 minut. Jesli z wierzchu pali piec (jak mój) to przykryć folią aluminiową.Po upieczeniu zostawić z uchylonymi dzwiczkami, aż trochę ostygnie .Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni. Do rondla wlać 2 łyżki słodkiej śmietanki , resztę masy , 1/2 tabliczki białej czekolady, 2 łyżki masła. Rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając.Po ostudzeniu sernika polać polewą i posypać płatkami.
Mała uwaga: sernik robiłam z 3 kostek sera po 25 dkg,na każda kostke przypada 1 ziemniaczek raczej mały , tak zeby nie stracił się smak sera a ziemniaki nie dominowały.