Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzebaniec babci

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4
cukier wanilinowy 1
cukier 1 szklanka
sól szczypta
margaryna 250 g
kwaśna śmietana 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
alkohol kieliszek
galaretka cytrynowa do posypania
wiórki kokosowe do posypania
jabłka 5

Przepis i sposób przygotowania na: Grzebaniec babci

Kostkę margaryny rozetrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać żółtka jajek, 4 łyżki śmietany i ponownie rozetrzeć. Dodać sok z cytryny oraz kieliszek alkoholu.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, lecz delikatnie mieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta obsypać suchą galaretką cytrynową (po to, by jabłka nie rozmoczyły go po upieczeniu), następnie zetrzeć jabłka i ułożyć na galaretce, całość obsypać wiórkami kokosowymi.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 25.03.2013 19:53
Wspaniały smak i aromat MNIAM
Boska_Agatka 25.03.2013 19:49
Wyśmienite palce lizać
tomek18 25.03.2013 19:34
pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak