Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARTOFLANKA BASI

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 8-10 szt.
marchewka nie za duża 1 szt.
seler bardzo duży 1 szt.
mleko 3 szklanki
mąki 1/4 szkl.
sól
cebula 1 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: KARTOFLANKA BASI

To właśnie te frytki selerowe nadają jej inny, niepowtarzalny smak. Bardzo polecam...:)
Obrane ziemniaki pokroić w gruba kostkę lub pół plasterki. Marchewkę pokroić w cienkie słupki. Warzywa zalać wodą i zagotować. Cześć ziemniaków wyjąć, resztę wraz z marchewką zmiksować na gładką masę. Na maśle dobrze usmażyć słupki selera grubości frytek. Wyjąć, włożyć do zupy. Na tłuszczu zeszklić poszatkowaną cebulę. Przełożyć odcedzoną do zupy. Na tłuszczu podsmażyć mąkę na złoty kolor, rozrobić ją mlekiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku. Ja dodaję jeszcze . Podawać posypaną drobno posiekanym tymiankiem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak