Brukselka z ziemniakami i schabem

Brukselka z ziemniakami i schabem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    300 g
  • brukselka

    600 g
  • msło

    3 łyżki
  • śmietana gęsta

    80 g
  • jajko

    1 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól, pieprz

  • schab wędzony

    4 plastry
  • ser gouda

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki, pokroić w plastry, ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Brukselki ponacinać w nasady na krzyż, blanszować na je około 8 minut w lekko osolonej wodzie.
3. Plastry wędzonego schabu opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym położyć je na gorącej patelni rozgrzanej z 2 łyżkami masła, smażyć po 2 minuty z każdej strony.
4. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie wymieszać ze śmietaną, roztrzepanym jakiem, solą i pieprzem.
5. Wysmarować żaroodporne naczynie.
6. Do naczynia włożyć podsmażone plastry schabu, na nich ułożyć ziemniaki, a na wierzch brukselkę.
7. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z masą serowo-śmietanową. Masą polać całe danie.
8. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Zofia12

21.07.2010 07:57
Dla wielbicieli brukselki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat