Sposób przygotowania
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. Do miski wsypujemy połowę mąki i dodajemy rozczyn. Zagniatamy i odkładamy by ponownie wyrosło. Cukier utrzeć z żółtkami. Masło rozpuścić. Do gotowego ciasta dodajemy utarty cukier, masło, resztę mąki, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Ciasto zagnieść. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta, zagnieść. Formę do pieczenia wysmarować masłem, a następnie wyłożyć ciasto. Truskawki i śliwki oczyszczamy a następnie kroimy na pół ( jeśli są małe to w całości ) i układamy na cieście.
SKŁADNIKI DO KRUSZONKI:
10 dkg mąki
5 dkg cukru
5 dkg masła roztopionego
Składniki połączyć ze sobą. Gotowe pokruszyć na ciasto. Piec w temp. 170-180\'C ok. 40 min. Upieczone ciasto polewamy lukrem. Smacznego !!
SKŁADNIKI DO KRUSZONKI:
10 dkg mąki
5 dkg cukru
5 dkg masła roztopionego
Składniki połączyć ze sobą. Gotowe pokruszyć na ciasto. Piec w temp. 170-180\'C ok. 40 min. Upieczone ciasto polewamy lukrem. Smacznego !!
Spróbuj również
Komentarze
Dodaj komentarz
Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !
gosia47-47
Konto zablokowane
RenataZ-et
ilka_86
m1monika
Natalia/tubisiek
Łukasz15
czekoladka_m
Dorian
olkaaa