Przepis i sposób przygotowania na: Collare Frutti di Mare
-2 płaty ciasta francuskiego
-500g owoców morza: krewetki koktajlowe, pierścienie z kalmarów, małże bez muszli, macki kałamarnic
-5 ząbków czosnku
-natka pietruszki
-przyprawy Prymat: imbir, curry, chilli pieprz cayenne
-cytryna
-świeże liście szpinaku
-słodki sos chili TaoTao
-sos sojowy ciemny TaoTao
-100g makaronu Chow Mein TaoTao
-masło
-1 jajko
Owoce morza wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na małym ogniu mieszając. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny oraz przyprawy: imbir, curry, chili do smaku.
W międzyczasie wrzucamy do głębokiej miski makaron, zalewamy go wrzątkiem i przykrywamy na 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy makaron i polewamy zimną wodą. Ugotowany makaron skrapiamy sosem sojowym i mieszamy.
Kiedy mamy już usmażone owoce morza, dodajemy do nich przygotowany makaron i mieszamy razem.
Rozwijamy wraz z papierem do pieczenia 1 płat ciasta francuskiego, wyścielamy go po środku sporą ilością liści szpinaku, na warstwę szpinaku wykładamy makaron z owocami morza. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego sklejając dobrze brzegi. Następnie dłuższym bokiem zwijamy do środka roladę z jednej strony oraz z drugiej, formujemy wałek przewracając go w około. Tak przygotowaną roladę wkładamy wraz z papierem do keksówki. Wierzch rolady nakłuwamy patyczkiem od szaszłyków, robimy delikatne nacięcia radełkiem. Roztrzepanym jakiem smarujemy pędzelkiem wierzchnią warstwę rolady a następnie rozkładamy na nią kilka plasterków czosnku.
Tak przygotowaną roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st na czas 30-40min.
Kiedy rolada jest już upieczona, kroimy jeszcze ciepłą na grube plastry, polewamy słodkim sosem chili i podajemy na liściach szpinaku z dodatkiem cytryny.
Na deser polecam sałatkę ze szpinaku, truskawek, twarożku, z ziarnami prażonego sezamu, ziarnami prażonego słonecznika w karmelu z dodatkiem syropu waniliowego. Smacznego