Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą czekoladowo- kokosową
Orzechy kroimy grubo. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać pozostałe składniki, przelać do tortownicy o średnicy 24 cm piec około 40 minut w 180 stopniach.
Ciasto kakaowe:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać pozostałe składniki wymieszać i upiec, zimny przekroić na pół.
Masa:
W 1/4 szklanki mleka rozrobić żółtka z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrami, do gotującego wlać żółtka, ugotować krem. Zimny utrzeć z margaryną. Podzielić masę na 2 części do jednej dodać kakao.
Masa z kokosem:
Mleko zagotować z cukrem, dodać kokos i mąkę, gotować chwilkę, odstawić do wystygnięcia.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kakaowe- masa bez kakao- ciasto z orzechami- masa kakaowa (na nią dajemy w odstępach masę z koksem) –ciasto kakaowe- udekorować według uznania.