Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczone smażone na smalcu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prosty przepis na aromatyczne placki ziemniaczane, które możemy podać z ulubionymi dodatkami. Polecam!

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczana 4 łyżki
sól do smaku
smalec 3 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczone smażone na smalcu

Ziemniaki ścieramy na tarce. Nie odlewamy wody tylko dodajemy mąkę. Ilość mąki należy dopasować do wodnistości ziemniaków. Po dodaniu mąki i wymieszaniu ciasto ziemniaczane powinno być lekko gęste podobne do budyniu. Dodajemy również sól oraz przyprawę do ziemniaków Prymat. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec. Łyżką nabieramy masę ziemniaczaną i formujemy na patelni placki. Smażymy na zloty kolor z dwóch stron. W razie potrzeby po usmażeniu porcji placków uzupełniamy smalec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 12.02.2013 09:01
pycha
Aannkaa82 06.02.2013 18:22
Kiedyś smażyłam placki na smalcu, potem "przerabiałam" Plantę a teraz używam oleju :).
Konczi 06.02.2013 18:13
tradycja zawsze wygrywa - smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak