Zapiekanka z ziemniaków i papryczek jalapeno

Zapiekanka z ziemniaków i papryczek jalapeno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko skondensowane

  • papryczki jalapeno

  • ziemniaki

  • żółty ser

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: puszka niesłodzonego mleka skondensowanego, czosnek w proszku, 15 dag papryczek jalapeno w puszce, 1/4 łyżeczki ulubionej mieszanki przypraw, ostry sos, 1,3 kg ziemniaków, 45 dag startego sera, 1 duża cebula, 1 średnia słodka papryka, 6 dag margaryny, 2 i pół szklanki wody, 1/4 szklanki mąki.

SPOSÓB WYKONANIA: Posiekać drobno cebulę i paprykę. Rozgrzać margarynę. Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Wlać mleko, 2 szklanki wody. Gotować do zgęstnienia. Obrać ziemniaki pokroić w półcentymetrowe plasterki. Doprawić czosnkiem i mieszanką przypraw. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wlać pół szklanki wody. Włożyć ziemniaki. Przykryć i piec przez 15 minut. Wyjąć ziemniaki i wymieszać je z cebulą, papryką i ostrym sosem. Ponownie ułożyć w naczyniu. Posmarować je sosem, posypać serem i obłożyć papryczkami jalapeno. Zapiekać 20 minut. Podawać ciepłe.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

polly66

31.07.2011 11:57
Oo musi być dość pikantna?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat