Ogórki w zalewie z curry

Ogórki w zalewie z curry

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogorki gruntowe

    3 kg
  • ocet winny

    0,5 szklanki
  • ocet 10 %

    0,5 szklanki
  • woda

    6 szklanek
  • cebula biała

    1
  • Zalewa:

  • przyprawa curry

    3 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • słoiki 0,5 litrowe

    8
  • liść laurowy

    6 listków
  • ziele angielskie całe

    12 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoików. Cebulkę kroimy w pióra, dodajemy do ogórków. Do słoików dodajemy po 2 ziarna ziela angielskiego i po listku laurowym.

ZALEWA: Mieszamy wodę z octem, cukrem, solą, curry, podgrzewamy aż cukier się całkowicie rozpuści.

Wlewamy zalewę do słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut (wkładamy słoiki do gotującej się wody). Słoiki wyjmujemy odwracamy dnem do góry, odstawiamy do ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna223

19.07.2011 22:01
dobre

jogobella231

25.03.2011 07:49
pycha

Ewa104

10.09.2010 10:18
Robię ogórki z curry i choć mam inny przepis to posmak curry w ogórkach jest rewelacyjny.

agnieszka189

20.07.2010 10:39
właśni mi coś takiego chodziło po głowie

bernika

19.07.2010 22:18
fajne warte wypróbowania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat