Przepis i sposób przygotowania na: torcik bezowo cytrynowy
Przecedzić przez sitko dodając skórkę która osiądzie na sitku. Ostudzić.
Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy 24 cm. Wyciąć je. Dwie tortownice wysmarować tłuszczem i położyć na nie wycięte okręgi. Piekarnik nagdzać do 180 st.
Białka(6) ubić na sztywno z odrobiną soli.Stopniowo dodawać cukier(300g) i sok z cytryny(1 łyżeczka).
Pianę podzielić na dwie części. Wstawić do nagrzanego pieca. Po 5 min. zmniejszyć temp.do 140 st. i piec 90 min. Bezy powinny lekko popękać. Wyłączyć piec i ostudzić bezy nie wyciągając ich z pieca, przy otwartych drzwiczkach.
Serek mascarpone wymieszać z sosem cytrynowym który zrobilismy wcześniej.
W osobnym naczyniu ubić kremówkę i delikatnie ją połączyć z masą mascarpone.
Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić masę cytrynową. Przykryć drugim krążkiem.Można udekorować odrobiną sosu cytrynowego, jednka jeśli chcemy to zrobić musimy pamiętać o odłożeniu 2 łyżek sosu zanim pomieszamy go z serkiem mascarpone.