Sernik czekoladowy z glazurą z czarnej porzeczki i białej czekolady

Sernik czekoladowy z glazurą z czarnej porzeczki i białej czekolady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopty

    180 gram
  • masło

    120 gram
  • kakao

    2 łyżki
  • ser na sernik

    1 kg
  • cukier drobny

    200 gram
  • ekstrakt z wanilii

    1 łyżeczka
  • jaja

    4 sztuki
  • czekolada gorzka

    200 gram
  • whisky

    3 łyżki
  • biała czekolada

    200 gram
  • mleko

    80 gram
  • glukoza

    35 gram
  • dżem z czarnej porzeczki

    240 gram
  • żelatyna

  • woda

    1 (gorąca)
  • orzechy włoskie

    80 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ja sernik upiekłam w formie 30x25 cm. Jednak jeśli wolisz serniki okrągłe to użyj tortownicy o średnicy 30cm. Sernik jest dość wysoki więc forma nie powinna być zbyt niska.

Spód

1. Do przygotowania spodu musisz zmiksować w malakserze biszkopty z kakao.

2. Następnie dodaj masło. Wszystko dokładnie zmiksuj.

3. Wyłóż równomiernie na blaszkę do pieczenia i dociśnij szpatułką.

4. Piecz przez 10 minut w temperaturze 160°C.

Masa sernikowa

1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odłóż do przestudzenia.

2. Zmiksuj ser z cukrem i ekstraktem waniliowym.

3. Dodawaj po jednym jajku.

4. Dalej miksując dodaj czekoladę i kakao.

5. Na koniec wlej alkohol. Dokładnie wymieszaj i wylej na spód biszkoptowy.

6. Piecz 40-60 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.

Glazura z dżemu

1. W rondelku rozpuść dżem, aż będzie wodnisty.

2. Lekko przestudź i wylej na sernik.

Glazura z białej czekolady

1. Żelatynę rozpuść w łyżce gorącej wody.

2. Mleko zagotuj razem z glukozą.

3. Zdejmij z palnika, wlej rozpuszczoną żelatynę.

4. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Zrób to delikatnie, aby nie napowietrzyć mikstury. Odłóż aby glazura lekko stężała.

5. Kiedy będzie lekko gęstnieć, wylej na wierzch sernika. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Dekoracja

Pokrój sernik i udekoruj według upodobań.

Ja w końcu mogłam użyć swojej maty silikonowej do wykonywania mini tabliczek z czekolady i muszę przyznać, że efekt końcowy bardzo mi się spodobał. A Wam?

Smacznego!

www.sandrabakesaparty.pl

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

usmiech

08.04.2014 11:19
ciekawy pomysł

Ada-Gaba

28.03.2014 18:07
wygląda rewelacyjnie, raj dla podniebienia

gosia561

02.01.2014 19:10
Ciekawe urozmaicenie

Danka

16.11.2013 14:46
zjadło by się

nutellla

18.10.2013 13:22
mam ochotę na kawałek

Malgorzata549

29.09.2013 17:53
pysznie wygląda

Monika-twin

10.09.2013 15:33
smakuje pewnie tez jak wyglada-pysznie

IZABELA29

25.05.2013 13:03
cudowny .,,,,

Kolorowa

21.05.2013 18:56
Wygląda elegancko, ale nie jem żelatyny.

Iwona32

21.03.2013 08:41
bardzo smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat