Przepis i sposób przygotowania na: Torcik piernikowo-pomarańczowy
Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę.
Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami.
Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm).
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Przygotowujemy masę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem.
Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z roztopioną czekoladą.
Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.
Dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
Pierwszy duży biszkopt smarujemy dżemem pomarańczowym i masą.
Przykrywamy go drugim biszkoptem i znowu przekładamy masą.
Przykrywamy trzecią.
Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę.
Wierzch posypujemy cynamonem i ozdabiamy według uznania.
Torcik wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)