Przepis i sposób przygotowania na: Gęś duszona w czerwonych porzeczkach
Do miseczki zetrzeć na tarce cebulę, dodać przeciśnięty czosnek a następnie dodać, majeranek, sól peklową i obie marynaty.Można dolać dwie łyżki oleju. Wymieszać miksturę i dobrze natrzeć gęś ze wszystkich stron. Włożyć do zamkniętego naczynia aby nie obeschła i trzymać w chłodzie przez 48 godzin. Codziennie nacierać skapującą marynatą i obracać kawałki.
Każdy kawałek zamarynowanej gęsi obsmażyć na gęsim tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyć do brytfanny i podlać wodą. Posypać majerankiem i polać domową galaretką z czerwonej porzeczki...nie taką żelującą:) taką w stylu kwaśnego soku z owocami:).
Naczynie przykryć i dusić około 3 godzin. Od czasu do czasu kawałki obracać. Pysznie smakuje z ziemniaczkami i konfiturą żurawinową. Smacznego.