Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś duszona w czerwonych porzeczkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś duża 1 szt
Marynata w płynie szlachecka Prymat 1 szt
Marynata do mięs słodko - kwaśna 1 szt
czosnek 1 główka
cebula 2 szt
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej roślinny 2 łyżki
konfitura 400 porzeczkowa
smalec 200 (gęsi)

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś duszona w czerwonych porzeczkach

Gęś dobrze sprawić i pokroić na duże kawałki.
Do miseczki zetrzeć na tarce cebulę, dodać przeciśnięty czosnek a następnie dodać, majeranek, sól peklową i obie marynaty.Można dolać dwie łyżki oleju. Wymieszać miksturę i dobrze natrzeć gęś ze wszystkich stron. Włożyć do zamkniętego naczynia aby nie obeschła i trzymać w chłodzie przez 48 godzin. Codziennie nacierać skapującą marynatą i obracać kawałki.
Każdy kawałek zamarynowanej gęsi obsmażyć na gęsim tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyć do brytfanny i podlać wodą. Posypać majerankiem i polać domową galaretką z czerwonej porzeczki...nie taką żelującą:) taką w stylu kwaśnego soku z owocami:).
Naczynie przykryć i dusić około 3 godzin. Od czasu do czasu kawałki obracać. Pysznie smakuje z ziemniaczkami i konfiturą żurawinową. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 27.05.2013 14:05
Nigdy nie miałam okazji spróbować gęsiego mięsa, ale na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie.
babajaga1969 07.01.2013 17:31
a ja jadam gęś, ostatnio przeważnie faszerowaną, ale w porzeczkach jeszcze nie jadłam - ciekawa jestem tego smaku :)
Zdzisław 06.01.2013 20:35
a ja dawno nie jadłem pieczonej gęsiny
ONY_za_kare 06.01.2013 20:34
nigdy nie jadlem gesi. pewnie byla pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak