Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kakaowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
200 g
kakao
4 łyżki
cukier
150 g
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
jajko
2 sztuki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
olej
100 ml
napój gazowany
150 ml
żurawina
1/2 słoika
czekolada biała
6 kostek

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą

Wszystkie składniki suche mieszamy w misce (mąka, proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól). W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre (jaja, coca-cola, olej). Zawartość obu misek łączymy, krótko - do połączenia składników. Papilotki/foremki silikonowe napełniamy masą do mniej niż połowy wysokości, dodajemy łyżeczkę żurawiny, posypujemy czekoladowymi wiórkami, a następnie przykrywamy łyżką masy muffinkowej. Foremki przed upieczeniem powinny być napełnione do ok. 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika do suchego patyczka (ok. 15 minut). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 04.01.2013 12:00
smaczne
nogawkuchni 04.01.2013 10:37
Muszą być pyszne, apetycznie się prezentują, a z dodatkiem białej czekolady i żurawiny zapewne nieziemsko smakują, świetne połączenie składników, bardzo lubię muffinki, poręczne słodkości, dobre na każdy czas.
Krzysztof15 04.01.2013 10:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak