Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piernik pomarańczowo-orzechowy z powidłem śliwkowym

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy
3/4 szklanki
cukier brązowy
1/2 szklanki
masło
120 gram
jaja
4 szt
mąka pszenna
3 szklanki
kakao
2 łyżeczki
śmietana kwaśna
1/2 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Skórka pomarańczowa kandyzowan
1/2 szklanki
powidła śliwkowe
400-500 gram
galaretka pomarańczowa
1 op
czekolada gorzka
polewa 150 gram
śmietana kremówka
100 ml
aromat pomarańczowy
kilka kropli
orzech włoskie
oraz 1/2 szklanki
orzechy włoskie
1/2 siekane
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
3 szklanki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik pomarańczowo-orzechowy z powidłem śliwkowym

Miód rozpuścić z cukrem i masłem w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao Składniki przestudzić.
-Do ostudzonej masy dodać żółtka /po dokładnym wymieszaniu poprzedniego/, śmietanę i mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia.Użtwając drewnianej łyżki starannie połączyć składniki.
-Wsypać orzechy /ewentualnie inne bakalie/ i wymieszać.
-Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie połączyć .
-Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki /30-20 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia/boki nasmarować tłuszczem i obsypac bułka tartą
-Piec ok.40-50 minut w temperaturze 170 st.C /ciasto należy "pilnować" by nie przypaliło sie zbyt mocno/.
-Upieczone ciasto przestudzić. Zimne przekroić na dwie części/ do przełożenia/.
-Powidła podgrzać, w momencie zagotowania zdjąć z ognia i połączyć z galaretką.
-Składniki dokładnie wymieszać.
-Kiedy masa lekko przesygnie wyłożyć ją na spód ciasta, wyrównać powierzchnię i przykryć drugą częścią , lekko docisnąć.
-Śmietankę mocno podgrzać/ prawie do wrzenia /, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę.
-Kiedy czekolada zmięknie wymieszać całość na gładką masę.
-Lekko przestudzoną, płynną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
-Orzechy posiekać i posypać jeszcze nie zastygnietą całkiem polewę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 26.12.2012 21:36
fajny przepis
Grazyna0211 26.12.2012 21:36
fajny przepis
usmiech 26.12.2012 20:23
idealny do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak