Przepis i sposób przygotowania na: Piernik pomarańczowo-orzechowy z powidłem śliwkowym
-Do ostudzonej masy dodać żółtka /po dokładnym wymieszaniu poprzedniego/, śmietanę i mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia.Użtwając drewnianej łyżki starannie połączyć składniki.
-Wsypać orzechy /ewentualnie inne bakalie/ i wymieszać.
-Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie połączyć .
-Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki /30-20 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia/boki nasmarować tłuszczem i obsypac bułka tartą
-Piec ok.40-50 minut w temperaturze 170 st.C /ciasto należy "pilnować" by nie przypaliło sie zbyt mocno/.
-Upieczone ciasto przestudzić. Zimne przekroić na dwie części/ do przełożenia/.
-Powidła podgrzać, w momencie zagotowania zdjąć z ognia i połączyć z galaretką.
-Składniki dokładnie wymieszać.
-Kiedy masa lekko przesygnie wyłożyć ją na spód ciasta, wyrównać powierzchnię i przykryć drugą częścią , lekko docisnąć.
-Śmietankę mocno podgrzać/ prawie do wrzenia /, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę.
-Kiedy czekolada zmięknie wymieszać całość na gładką masę.
-Lekko przestudzoną, płynną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
-Orzechy posiekać i posypać jeszcze nie zastygnietą całkiem polewę.