Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny kurczak zagrodowy pieczony z farszem z uda kurczaka zagrodowego z grzybami i pistacjami Konrada Birka
Przygotować farsz: zmielone mięso przełożyć do miski i dodać do niego pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, rodzynki (można je wcześniej namoczyć np. w białym winie), pistacje, skórkę cytrynową oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wypełnić przygotowanym wcześniej farszem i natrzeć olejem, świeżym tymiankiem, papryką, solą oraz pieprzem.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś czas powstałym w trakcie pieczenia sosem (sos można połączyć z łyżką miodu pszczelego). Na ostatnie 30 minut temperaturę podwyższyć do 180°C, tak aby skórka się zrumieniła.
Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z kolorowymi sałatami i sosem, który powstał w trakcie pieczenia.