Aromatyczny kurczak zagrodowy pieczony z farszem z uda kurczaka zagrodowego z grzybami i pistacjami Konrada Birka

Aromatyczny kurczak zagrodowy pieczony z farszem z uda kurczaka zagrodowego z grzybami i pistacjami Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak zagrodowy

    1 szt
  • marynata

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • tymianek

    1 gałązka
  • papryka słodka

    1/2 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny

    do smaku
  • Farsz:

  • zmielone podudzia z kurczaka

    300 g
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

  • pistacje zielone

    1 garść
  • rodzynki

    1 garść
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • kardamon

  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Przygotować farsz: zmielone mięso przełożyć do miski i dodać do niego pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, rodzynki (można je wcześniej namoczyć np. w białym winie), pistacje, skórkę cytrynową oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wypełnić przygotowanym wcześniej farszem i natrzeć olejem, świeżym tymiankiem, papryką, solą oraz pieprzem.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś czas powstałym w trakcie pieczenia sosem (sos można połączyć z łyżką miodu pszczelego). Na ostatnie 30 minut temperaturę podwyższyć do 180°C, tak aby skórka się zrumieniła.
Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z kolorowymi sałatami i sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

06.03.2017 11:18
Smacznie wygląda

Klausia

09.11.2015 20:03
mm jaki fajny :)

Katarzyna/kate1980

05.05.2014 22:25
apetycznie wygląda

jasiek

04.05.2014 15:11
ekstra są te dodatki

Rycerz

31.12.2013 15:26
Smacznie wygląda!

Adamorek

24.11.2013 11:55
Świetny farsz

Bogumiła

25.01.2013 12:26
mniam, mniam!!!!!!!!!!!!

artur7

13.12.2012 16:35
pyszny

miszelka

13.12.2012 16:21
muszę spróbować, szczególnie przemawiają do mnie te pistacje :)

Cukiereczek13

13.12.2012 16:00
oj zjadłabym ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat