Przepis i sposób przygotowania na: Mini tartaletki szarlotkowe
1. Wymieszaj 160 g mąki, 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukiru w dużej misce.
2. Dodaj 85 g masła i przy pomocy mieszadła do ciasta albo widelca, rozdrobnij masę, aż będzie w konsystencji przypominać gruby piasek.
3. Wlej lodowatą wodę i szybko uformuj kulę.
4. Spłaszcz ciasto i zawiń w folię spożywczą.
5. Włóż do lodówki na około 30 do 60 minut. Jeżeli masz mało czasu, włóż ciasto do zamrażarki na około 15 minut.
Nadzienie:
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (orzechy, 1 łyżeczka stiopionego masła, jabłkła pokrojone w małą kostkę,1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczka imbiru w proszku, ziarenka z wanilii i 1/2 szklanki cukru brązowego (jeżeli nie masz, dodaj troszkę mniej białego).
2. Odłóż na bok, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Kruszonka:
1. Zmieszaj 60 g mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli.
2. Wlej rozpuszczone 2 łyżki masła i raz jeszcze wszystko dokładnie zamieszaj, aż powstanie dość drobny piasek.
3. Odłóż na bok, aby masło lekko stężało.
Tartaletki:
1. Rozwałkuj ciasto.
2. Wytnij kółka wykrawarką do ciastek.
3. Posmaruj lekko blaszkę do tartaletek stopionym masłem albo oliwą w spreju.
4. Wyłóż foremkę kółkami z ciasta i do środka połóż masę jabłkową.
5. Wierzch posyp kruszonką.
6. Jeśli kruszonka zbiła się w duże grudki, lekko ją rozkrusz.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 25 minut.
8. Pamiętaj, że czas zawsze może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości oraz grubości tartaletek.
9. Kiedy mini ciasteczka nabiorą lekko złotego koloru, wyjmij je z piekarnika i ostudź na kratce.