Przepis i sposób przygotowania na: Sernik potrójnie orzechowy
SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Zmiksować 1 szklanki orzechów z łyżką brązowego cukru i wafelkami. Dodać olej. Miksować, aż masa będzie wilgotna. Foremkę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć masą z wafelków. Blaszkę owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej. W łyżce wody rozpuścić kawę. Zmiksować oba sery. Dodać do masy serowej rozpuszczoną kawę, kakao, brązowy cukier, biały cukier, nutellę, skrobię kukurydzianą, sól i ewentualnie likier orzechowy. Zmiksować. Dodać jajka. Ponownie zmiksować. Przełożyć masę do foremki. Sernik piec przez godzinę w kąpieli wodnej. Wyjąć. Obkroić nożem wokół brzegów sernika. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Sernik podawać posypany resztą orzechów.