Gruszki w klonowym sosie

Gruszki w klonowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • syrop klonowy

  • gruszki

  • kardamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 6 łyżek syropu klonowego, 6 dojrzałych gruszek z ogonkami, 6 goździków, 8 pokruszonych nasion kardamonu, 2 pałeczki kory cynamonowej, 1 łyżka cukru, 300 ml półsłodkiego białego wina.

SPOSÓB WYKONANIA: Obrać gruszki zostawiając przytwierdzone ogonki. Wcisnąć w spód każdej goździk. Umieścić je razem z pałeczkami cynamonowymi w naczyniu żaroodpornym i posypać górę każdej gruszki kardamonem. Wlać wino i syrop klonowy do rondelka, dodać cukier i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wylać całość na gruszki upewniając się, że są zanurzone do połowy. Przykryć folią aluminiową i piec przez ok. godzinę w temperaturze 200 stopni lub aż będą miękkie. Przed podaniem usunąć z gruszek goździki, kardamon i pałeczki cynamonowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wedith1

25.08.2010 22:12
zgadzam się- pycha!

Natalia/tubisiek

01.08.2010 09:40
pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat