Tort egipski

Tort egipski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • migdały

  • daktyle

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: ciasto na 2 spody biszkoptowe, 1 łyżeczka esencji kokosowej - dodaliśmy aromat cytrynowy, bita śmietana, szklanka podpieczonych migdałów. Nadzienie: 25 dag posiekanych suszonych daktyli, 1 i 1/3 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 roztrzepane żółtka, pół szklanki masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

SPOSÓB WYKONANIA: Do ciasta dodać ekstrakt kokosowy. Upiec dwa biszkopty o wielkości 22 cm. Zagotować składniki nadzienia. Gotować do zgęstnienia. Dodać migdały. Wymieszać i ostudzić. Smarować biszkopt nadzieniem. Przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ozdobić bitą śmietaną. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pacia

14.08.2011 12:01
smaczne

Anna146

16.05.2011 05:39
ciekawy przepis, ciekawa nazwa

krzyniu1984

28.07.2010 07:53
rewelacja! uwielbiam migdały :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat