Przepis i sposób przygotowania na: Rolada jabłkowa
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i cukru ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok 15 min.
Masa:
Składniki:
1,5 kg jabłek
2 opakowania cukru waniliowego
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z małą ilością wody i gotujemy do momentu aż jabłka będą miękkie. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy i trochę miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Na upieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i całość zwijamy w rulon. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką.