Średniej wielkości jabłka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Każde owinąć w folię aluminiową,ułożyć na blaszce do pieczenia,wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na 30-40 minut.Pasternak obrać,umyć,pokroić w plastry.Włożyć do garnka,wlać bulion i gotować,aż będzie miękki.Z upieczonych jabłek za pomocą łyżki wyjąć sam miąższ,zmiksować blenderem.Ugotowany pasternak lekko przestudzić,zmiksować wraz z bulionem,połączyć z musem jabłkowym.Doprawić do smaku wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprzem.Miksować jeszcze przez chwilę aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.Na rozgrzanej patelni wysmażyć bekon,aż stenie się mocno chrupiący.Krem jabłkowo-pasternakowy wyłożyć do szklaneczek,skropić oliwą.Do każdej porcji włożyć kilka bekonowych chipsów,udekorować koperkiem.