Przepis i sposób przygotowania na: Bananowa szarlotka
1,5 kg jabłek,
cukier waniliowy,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki cukru,
łyżeczka cynamonu.
Masa bananowa:
3 szkl soku bananowego,
3 budynie śmietankowe,
2 łyżki cukru.
Dodatkowo:
1/2 l śmietanki 30%,
2 śmietan-fixy,
łyżka cukru pudru,
5 dag płatków migdałowych.
1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy o wym. 25x36cm i nakłuć wdelcem.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem, zasypać cukrami i odstawić na 5 min. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku, wymieszać z cynamonem i wyłożyć na cieście.
3. Na soku z cukrem ugotować budynie. Lekko przestudzić i wyłożyć na jabłka. Piec ok. 30 min w temp. 170st.
4. Śmietankę ubić z pudrem i fixami. Wyłożyć na zimne ciasto. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, rozsypać na wierzchu szarlotki.