Pasztet z indyka z galaretką wiśniową :

Pasztet z indyka z galaretką wiśniową :

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ½ utartej gałki muszkatołowej,2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy

  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • galaretka wiśniowa

    1 szt.
  • bulion wołowy

    1 kostka
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • liść laurowy

    2 szt.
  • seler

    1/8 szt.
  • woda

    1 l
  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
  • smalec

    2 łyżki
  • jajka

    4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • indyk

    1/2 kg
  • wątróbka drobiowa

    1/2 kg
  • boczek

    1/2 kg
  • marchew

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z indyka , warzywa , ziele angielskie, liście laurowe , kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso i jarzyny . Boczek natrzeć solą , pieprzem i papryką mieloną . Obsmażyć na rumiano na smalcu . Przełożyć do garnka razem z wytopionym tłuszczem . Zalać bulionem z gotowania indyka i dusić 40 minut. Wyjąć boczek. Pozostały w garnku wywar ostudzić i wstawić do lodówki by tłuszcz , który jest w wywarze zebrał się na powierzchni i zestalił . Potem zebrać ten tłuszcz dokładnie i odłożyć , a wywar przecedzić . Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem . Wątróbkę zdjąć z patelni , a tłuszcz ze smażenia pozostawić . Zmielić mięso z indyka, boczek, wątróbkę , warzywa z wywaru .Dodać jajka, tłuszcz zdjęty z wywaru w którym dusił się boczek, tłuszcz ze smażenia wątróbek . Dobrze wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsna . Posypać z wierzchu bułką tartą . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny . Wyjąć . Ostudzić . Kiedy pasztet jest już prawie zimny podgrzać wywar z duszenia boczku ( 400 ml – jeśli wywaru jest za mało dolać trochę przegotowanej wody) . Dodać do niego wino , sos sojowy, mielony pieprz ( ok. 1 łyżeczki ) . Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Wsypać galaretkę wiśniową i dobrze ją rozmieszać . Wystudzić . Krzepnąca galaretką zalać pasztet. Wstawić do lodówki by galaretka dobrze zastygła .
Podawać pokrojony w plastry .

Jeśli chodzi o ilość użytej wody . W trakcie gotowania indyka , a następnie duszenia boczku ilość płynu zredukuje się do potrzebnych 400 ml ( gotować i dusić przy uchylonej pokrywce ) . Jeśli płynu będzie za dużo to przed dodaniem wina odlać nadmiar , jeśli za mało – uzupełnić przegotowaną wodą .

Jest to potrawa pracochłonna i wymaga dużo czasu .
Galaretka wiśniowa ma smak mięsno- winny – pieprzny . Zupełnie nie wyczuwa się w niej cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

12.04.2012 15:47
ładnie wygląda

Joanna108

14.02.2012 09:07
bardzo ciekawa propozycja

Magdalena/26Mooi

01.05.2011 15:09
świetny!

Koper

02.03.2011 15:55
fajna kompozycja :)

jolaxa1

07.01.2011 19:42
dobre

Mysiunia

23.09.2010 09:20
ładnie wygląda ale nie wiem czy bym sie skusiła:) nie lubie \'pomieszania\' smaków:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat