Grzyby zalać małą ilością zimnej wody dzień wcześniej. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do szerokiego rondla (najlepiej teflonowego), wytopić, nie rumienić. Cebulę pokroić w piórka, dorzucić do boczku, zeszklić, nie rumienić. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wypłukać, poszatkować, lub pokroić w drobne paseczki, wrzucić do rondla, przykryć. Dodać 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Grzyby odcisnąć z wody (wody nie wylewać), pokroić w paski, wrzucić do rondla, wymieszać. Dodać sól (boczek jest już słony) i biały pieprz. W trakcie duszenia podlewać wodą z pod grzybów - w miarę potrzeby, ew. dodać białą zasmażkę z 2-3 łyżek mąki. Podawać jako samodzielne danie z pieczywem, lub z ziemniakami i mięsem smażonym.