Przepis i sposób przygotowania na: Tort z naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym
Kroki postępowania
-Ubić jajka, dodać 50 g mąki , 150 ml mleka i pure ziemniaczane, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Składniki dokładnie połączyć i odstawić w chłodne miejsce na ok.15 min.
-Rozgrzać patelnie teflonową/ śr.ok.16 cm/, posmarować delikatnie olejem i smażyć naleśniki. Ciasto powinno być nieco grubsze od tradycyjnych naleśników.Jest bardzo delikatne i należy je przewracać bardzo ostrożnie. Kontynuować smażenie do wykończenia ciasta.Patelnię lekko natłuszczać za każdym razem.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy z czosnkiem, dodać grzyby i mieszając smażyć ok.6-8 min.
- Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 2 łyżeczki drobniutko posiekanej zielonej pietruszki.
-Do przestudzonego sosu dodać żółtko / energicznie wymieszać/, a następnie ser pokrojony lub starty / odłożyć 2 łyżki/ i usmażone grzyby / odłożyć kilka do dekoracji/.
-Składniki starannie połączyć.
-Na spodzie rozsmarować niewielką ilość sosu, ułożyć naleśnik, posmarować sosem, nałożyć kolejny naleśnik i kontynuować do wyczerpania składników.
-Na wierzchu powinien znajdować się naleśnik, który należy posypać startym serem.
-Aby wierzch nie przypiekł się za bardzo można zabezpieczyć go folią aluminiową.