Przepis i sposób przygotowania na: krokiety z farszem ze świeżych podgrzybków mojej mamy
Ciasto: mąkę przesiać do wysokiego pojemnika, dolać maślankę, wbić jajko, doprawić solą, (można dodać szczyptę proszku do pieczenia) i za pomocą miksera zmiksować na cisto, rozcieńczać wodą gazowaną dla odpowiedniej konsystencji. Ciasto można odstawić na 30 minut, aby "odpoczęło". Usmażyć naleśniki i odłożyć osobno na talerzu.
Nadzienie: podgrzybki dokładnie oczyścić (nożem, małą szczoteczką, papierem kuchennym) i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę zrumienić na maśle (używam klarowanego), dodać grzyby, doprawić tylko solą i pieprzem i smażyć 4-5 minut, wbić jajko i dodać bułkę tartą, gdy masa zgęstnieje odstawić do ostygnięcia.
Na naleśniki nałożyć farsz i złożyć na pół i jeszcze raz na pół aby i trzymać trójkątny kształt. Obtoczyć w jajku i tartej bułce i lekko zrumienić na maśle. Gotowe, smacznego. :)