Zapiekanka ziemniaczana II

Zapiekanka ziemniaczana II

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • papryka czerwona

    1 szt
  • marchew z groszkiem

    1 sloik
  • boczek wędzony

    200 g
  • salami

    100 g
  • kiełbasa toruńska

    200 g
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól,pieprz,papryka ostra

    do smaku
  • ser żółty

    300 g
  • słodka śmietana

    200 ml
  • jajka

    4 szt
  • ziołowe ziarenka smaku

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą i podgotować 5-8 minut. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka. Boczek, kiełbasę i salami pokroić w paski. Marchew z groszkiem odsączyć z zalewy. Paprykę oczyścić i pokroić w sporą kostkę. Śmietanę rozbełtać z jajkami. Ser zetrzeć na tarce. Przygotować patelnię, wrzucić pokrojoną wędlinę, podsmażyć, dodać cebulę i paprykę oraz czosnek i chwilę podsmażać. Ziemniaki podgotowane odcedzić i chwilkę przestudzić. Wrzucić do miski, dodać podsmażoną wędlinę z dodatkami, wsypać marchew z groszkiem, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i wymieszać. Do całej mieszanki wlać jajka zmieszane ze śmietaną i wszystko jeszcze raz wymieszać. Całość wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem i odrobiną papryki w proszku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

magdziorka6

27.10.2012 19:48
mam na nią ochotę

Anna133

14.04.2012 07:04
uwielbiam ;)

Jaheira11

11.08.2011 22:45
pyszności

eli_555

24.06.2011 23:17
ale pycha

Sarenka

21.04.2011 17:21
Smakowita :)

darus

14.10.2010 11:04
uwielbiam

edyta18-20

10.09.2010 15:19
musze wypróbować

Justyna223

19.08.2010 18:27
fajna:)

iwa643

17.07.2010 13:02
do ulubionych fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat