Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowa pierś z kurczaka w krakersach

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 duża
krakersy 1 mała paczka
jogurt naturalny 1 mały
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat do smaku
oliwa do skropienia
pieprz do smaku
bazylia do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowa pierś z kurczaka w krakersach

Kroki postępowania

1
1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, obieramy z żyłek i kroimy na małe kawałeczki (w zależności od upodobania dopieramy wielkość).
Krok 1 - Jogurtowa pierś z kurczaka w krakersach foto
2
2. Do miseczki dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego i doprawiamy do smaku.

3. Krakersy rozgniatamy na drobną miazgę (można wsadzić do woreczka, najlepiej podwójnie i kilka razy przewałkować.) Konsystencja powinna być jak bułki tartej.
Krok 2 - Jogurtowa pierś z kurczaka w krakersach foto
3
4. Pierś z kurczaka z jogurtem mieszamy, jogurtu powinno być tyle aby po wymieszaniu widać było, że każdy kawałeczek jest zanurzony. Odstawiamy na 30minut.
Krok 3 - Jogurtowa pierś z kurczaka w krakersach foto
4
4. Rozgrzewamy piekarnik, kładziemy folię i skrapiamy ją odrobinę oliwą (ja robiłam w prodiżu tym razem i wyszły tak samo dobre jak z piekarnika).
Krok 4 - Jogurtowa pierś z kurczaka w krakersach foto
5
5. Piersi z kurczaka delikatnie odcedzamy i panierujemy w krakersach. Wsadzamy na blaszkę i pieczemy ok 10-15 minut w temp 180stopni na jednej stronie, po czym przekładamy na drugą i pieczemy kolejne 10-15 minut.
Krok 5 - Jogurtowa pierś z kurczaka w krakersach foto
6
6. Podajemy z ziemniaczkami, frytkami nie zapominając o sosach - mi najlepiej smakują z czosnkowym :)

SMACZNEGO :)
Krok 6 - Jogurtowa pierś z kurczaka w krakersach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 06.05.2015 11:53
pychotka, aż ślinka leci:)
rutynka 05.09.2014 12:29
mmm bardzo smaczne
norweska20 31.01.2014 14:18
smaczne takie połączenie
fotoviderek 20.05.2013 07:06
Świetny pomysł :)
IlonaAlbertos 17.03.2013 14:29
Uwielbiam takie kąski z kurczaka. Przyznam jednak, że nie robiłam ich w krakersach. Czas więc wypróbować :)
gosia56 12.01.2013 11:24
napewno pyszny
Pietruszka 07.01.2013 14:51
pyszny kurczaczek
RenataZ-et 16.12.2012 19:54
pomysłowe :)
Mati13 04.11.2012 18:48
musi wybornie smakowac
Botwinka 13.10.2012 09:06
smaczne
Kekerboom 11.10.2012 14:23
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak