Krem angielski miętowy

Krem angielski miętowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    500 ml
  • cukier

    1/2 szklanki
  • świeża mięta

    8-10 dag
  • żółtka jaj

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotowujemy z 2/3 cukru, następnie wrzucamy opłukane i osuszone liście mięty, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, żeby mięta zaparzyła się w mleku. Żółtka roztrzepujemy miotełką z pozostałym cukrem. Mleko zagotowujemy, przelewamy do żółtek, dokładnie mieszamy i ponownie przelewamy do rondla. Ponownie zagotowujemy aż sos lekko zgęstnieje, przecedzamy przez gazę do miseczki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

26.08.2013 21:50
Ciekawy deser

IKrakowianka

29.03.2013 21:40
ciekawy i prosty sos

bercik1

19.10.2011 21:33
Ekstra krem

Agnik

31.03.2011 13:40
bardzo proste do zrobienia

Iwusia

14.07.2010 12:24
Super :) musi być smaczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat